HSP HSS High Sensation Seeker of Rustzoeker?

Het begrip HSP is inmiddels al ruimschoots bekend. De HSS is minder bekend. De High Sensation Seeker. Er zijn globaal genomen twee soorten HSP’s: de grootste groep, zo’n 70%, is van nature rustig en meer introvert. Zij voelen zich prettig bij een redelijk gelijkmatig leven met weinig risico’s. Zij hebben een beschouwende aard en denken veel na over gebeurtenissen. Ze nemen niet snel deel maar zien toe. Het andere deel, ongeveer 30% van de HSP’s, heeft juist behoefte aan nieuwe ervaringen en gevoel en is meer extravert. Ze hebben veel ideeën (afmaken is soms moeilijk), zijn ontzettend leergierig, willen uitdaging. Ze zoeken intense ervaringen. Ze zoeken de verbinding op met mensen. Ze zoeken emoties op.

High Sensation Seekers worden ze genoemd oftewel de extraverte HSP’er. Zij zijn enerzijds snel verveeld en op zoek naar uitdaging, maar raken anderzijds snel overbelast. Zij leven als het ware met één voet op de rem en één voet op het gaspedaal. Hierdoor geven ze alles van zichzelf om vervolgens te voelen dat ze ‘uitgeput’ zijn. Het is belangrijk dat je je eigenschappen onderkend. Door eerlijk kijken naar jezelf kan je beter zien wat je nodig hebt om in je kracht te blijven.

De combinatie van een HSP én HSS is eigenlijk een héél lastige. In de praktijk is het zo, dat je gevoelig bent (wat een zekere rust vereist), in combinatie met een grote gedrevenheid (waarvoor spanning nodig is). Het gevolg is dat je regelmatig te maken hebt met innerlijke conflicten. De ene kant is op zoek naar uitdagingen, nieuwe ervaringen en kicks, terwijl de andere kant je influistert dat dát veel energie kost en dat je eigenlijk zou moeten relaxen. Je hoort altijd ‘ja maar’ in je hoofd. Dit kan dan ook de nodige energie kosten.

De eigenschappen op een rij:

– Snel verveeld
– Op zoek naar activiteit, nieuwe ervaringen, spanning, je wil alsmaar meer leren
– Je zoekt grenzen op en gaat grenzen over
– Je kan sterk wisselen in emoties
– Grote wilskracht
– Je weet wat je wilt en wat je niet wilt
– Je bent nieuwsgierig en ondernemend
– Je kent jezelf soms niet, door het heen- en-weren tussen HSP en HSS
– Je bent ongeduldig
– Als je je goed voelt omring je je graag met mensen, je gaat graag de verbinding aan
– Je kan een tikkeltje eigenwijs zijn 😉
– Je hebt moeite je gevoelige kant te erkennen
– Je vindt het niet erg om in het middelpunt te staan en kunt daar ook echt van genieten. En het andere moment kan je het zat zijn en heb je behoefte aan een moment voor jezelf
– Je komt waarschijnlijk extravert en zelfverzekerd over
– Je kan over komen als iemand die niet te peilen is. Het ene moment ben je actief en vol enthousiasme, het andere moment trek je je terug en heb je behoefte aan stilte
– Je kunt er slecht tegen als het niet gaat zoals jij wilt