Begeleiding

Maatwerk

Begeleiding is kort gezegd het vinden en vergroten van je eigen kracht en capaciteiten. Iedereen heeft ervaringen, wensen en talenten. En iedereen heeft de mogelijkheid om keuzes te maken in het dagelijkse leven en in je werk/dagbesteding. Welke keuzes je maakt, hoe je recht doet aan jouw wensen, is aan jou. Het is aan jou om de regie te nemen over je eigen leven. Ik kan je hierbij helpen door mee te kijken naar jouw keuzes, hoe je komt tot deze keuzes en waar oplossingen liggen voor moeilijkheden omtrent die keuzes. Ik ondersteun je, kijk en denk met je mee. Door jarenlange ervaring in de ambulante en psychosociale begeleiding kan ik maatwerk bieden aan jou. Ik ben oplossingsgericht en kijk naar kwaliteiten. 

We streven naar :

 eigen regie en begeleiding op maat

 vanuit het hart en kijkend/aansluitend bij de beleving

 alle levensgebieden/integrale aanpak

Visie

Mensen die sterk vanuit hun gevoel (igheid) leven, laten nogal eens gedragsverschijnselen zien die worden benoemd als stoornis. Er is echter ook nog een andere manier om naar gedrag te kijken. Je kunt het ook zien als signaal voor onderliggende kwaliteiten in plaats van problemen. Ik zie hooggevoeligheid, pdd-nos, adhd en andere stoornissen als een glijdende schaal. Ze hebben allemaal te maken met een versterkte gevoeligheid en andere mate van informatie- verwerking. Gevoelige mensen beleven allerlei impulsen in hun innerlijke wereld (gedachte en gevoel) en uiterlijke wereld (wat binnenkomt via de zintuigen). Het ligt aan de mate van gevoeligheid en waarvoor je gevoelig bent in hoeverre je hierin vastloopt en/of je hierin beperkt wordt. Karakter, intelligentie, impactvolle gebeurtenissen en opvoeding spelen hierin ook een rol. Ik zie mensen die gevoelig zijn (welk label je er dan ook aan geeft) als mensen met bijzondere kwaliteiten. Zoals Loesje zegt: ‘ Jij ben zo mooi anders, niet meer of minder anders maar mooi anders.’ 

Ondersteuning

In de begeleiding wordt levensbrede ondersteuning geboden op het gebied van zelfredzaamheid en zelfstandigheid zoals wonen, werk, huishouden, opvoeding, administratie, instellingen en andere zaken die voor jou belangrijk zijn. Het gaat om het ondersteunen bij het aanbrengen van structuur, c.q. het voeren van de regie over het eigen leven door:

 • het ondersteunen bij of het oefenen met het aanbrengen van (dag)structuur, activeren en het voeren van regie.
 • het verbeteren van zelfinzicht (inzicht in mogelijkheden/beperkingen) door gesprekken en training.
 • begeleiding bij het vormen van een reëel toekomstbeeld (woon/werk-wens).
 • het ondersteunen bij het juist begrijpen/interpreteren/maken van beslissingen en regelen van zaken met betrekking tot school, werk, dagbesteding, uitkeringen, instanties enz.
 • begeleiding in communicatie en interactie met de omgeving dmv verduidelijking en voorbereiding.
 • begeleiding bij het oefenen met sociale vaardigheden en emotie-regulatie en het in de praktijk brengen van handvatten/geleerde in therapie
 • extra aanspreekpunt (naast behandeling) bij en ter voorkoming van ontregelingen.

Ik heb in de afgelopen jaren mijn cliënten levensbreed begeleid: hulp bij het vinden van werk/dagbesteding en vrijetijdsbesteding, re-integratiebegeleiding, jobcoaching, uwv werkfittrajecten, loopbaantrajecten spoor 1, uitbreiden van sociaal netwerk, begeleid zelfstandig wonen en zelfstandigheidstraining, casemanagement in complexe situaties, aanvraag pgb indicatie en het goed inregelen van de hulpverlening enz. C.V Linda Johanna

Fundamenten van begeleiding zijn:

 • Anders denken (de unieke manier van informatieverwerking verstaan en begrijpen).
 • Basisrust (ontprikkeling, ontspanning, manieren om met een vol hoofd om te gaan).
 • Concrete informatie (geef me 5: wie, wat, waar, waarom en hoe).
 • Dubbelspoor (niet alleen omgeving structureren en zorgen voor overzicht maar ook vaardigheden aanleren om zelfredzaamheid te stimuleren).
 • Eigenheid (iemand mag zijn wie hij is, oprechte aansluiting bij de belevingswereld van de cliënt)
 • Functionaliteit (praktische ondersteuning, snel schakelen, oplossingsgericht en kwalitatieve zorg op maat).

Methodisch handelen: 

In de individuele begeleiding worden gedachten en emoties bespreekbaar gemaakt, op deze manier heeft de client een extra aanspreekpunt waardoor er minder ontregelingen zullen zijn. Er wordt gewerkt met emotie-regulatietechnieken, mentaliseren en reflecteren (CGT en EFT). Er kan een signaleringsplan en/of stoplichtmethode worden ingezet waar nodig. Verder wordt er gewerkt met ‘methodisch werken aan verbindig bij psychische problematiek, onderdelen van  ‘het vat van zelfwaardering’ en positieve psychologie.

Daarnaast zullen we belangrijke activiteiten voorbespreken/voorbereiden en evalueren. Ook kunnen we samen kijken naar een goede weekstructuur/dagstructuur doormiddel van schema en/of agenda. Samen zetten we acties uit die het zelfstandig wonen verbeteren en evalueren deze en maken afspraken over goede balans in in- en ontspanning, evt dmv een schema. 

Praktisch

Ambulante begeleiding kan op basis van een PGB indicatie WMO en WLZ.  Ik help je graag hiermee. Je kan mij vinden op nationale hulpgids. Ik heb een klachtenregeling via Klachtportaal Zorg.Ik sta ingeschreven bij Registerplein, wat betekent dat ik in het bezit ben van de juiste diploma’s en bewust bezig ben met professionaliteit. Tevens ben ik lid van zzp’ er in de zorg, waardoor ik op de hoogte ben van de laatste ontwikkelingen en kan werken aan de kwaliteit van mijn hulpverlening. Ik houd me aan de beroepscode sociaal werker.  Lees ook nog even mijn algemene voorwaarden en privacyverklaring v door. 

Linda Johanna van Lier   

‘Ik gun het jou om daadkrachtig in je gevoeligheid te staan. Dat jij je leven vorm geeft vanuit jouw kwaliteiten en drijfveren/waarden. Ook gun ik jou vanuit blijheid je gevoeligheid te kunnen dragen, erkennen, ervan te leren, dieper gaan en gevormd worden zodat je steeds meer en meer bij je Zelf komt. Zo geef je op jouw unieke manier kleur aan het leven.