Hoe ontspan je?

Voor gevoelige mensen is ontspannen soms moeilijk. Als je zoveel gevoel, gedachten en prikkels ervaart dan is het soms moeilijk om te ontspannen. Hierbij mijn tips;

👉leer een buikademhaling aan;

De buikademhaling oefenen:

  1. Ga plat op je rug op de grond liggen op een deken, met je benen gestrekt en iets uit elkaar. Laat je tenen licht naar buiten wijzen. Leg je armen langs je lichaam met de handpalmen omhoog.
  2. Sluit je ogen en richt je aandacht op je adem. Adem door je neus. Leg een hand op de plek die het meest omhoog komt en daalt bij elke in- en uitademing. Is dat je borst, probeer de adem dan zachtjes iets richting de buik te dirigeren.
  3. Leg beide handen op je buik en laat je adem volgen. Voel hoe je buik met elke inademing omhoog komt en bij elke uitademing weer terugzakt.

Een focus op je ademhaling helpt ook als je een gesprek met iemand hebt. Doordat je focus naar binnen is gericht lukt het beter om bij jezelf te blijven en in contact te blijven met je eigen gevoelens in plaats die van de ander.

👉 als je weinig tijd hebt probeer dan in ieder geval enkele keren per dag een paar keer diep in en uit te ademen . 4 tellen in, 4 tellen vasthouden en 4 tellen uitademen.

👉 kom in het hier en nu door je zintuigen (gefocust) te gebruiken. 3 dingen wat je ziet, 3 wat je hoort, 3 wat je voelt, 3 wat je ruikt en 3 wat je proeft.  Dit kan door een moment te mijmeren in je favoriete ontspan stoel met een kop thee of ga lekker het bos in. ( of de tuin 😉 ) .