Hoe ontspan je? In deel 2 deel ik nog meer tips.

👉Gebruik je intense gevoel om je focus te verleggen van piekeren naar genieten.

Dus echt; vergeet je verantwoordelijkheden even en geniet van de kleine momenten! Geniet er intens van! Met al je zintuigen! Wees helemaal in het moment! Je dagelijkse koffie of thee momentje is hier heel geschikt voor!

👉 creëer een fijn ochtendritueel.

Even 7 minuten ademhalingsoefeningen , meditatie op de bank doet wonderen. Even bewust stil staan bij jezelf. Een goed begin van de dag.

👉Omdenken

Iedereen heeft specifieke dingen die enorm veel spanning of angst oproepen. Die spanning wordt meestal getriggerd of in stand gehouden door je stressvolle gedachten over de situatie. Het is in je belang te leren ontspannen op momenten dat je normaal gesproken uit je vel knapt van boosheid, of het benauwd krijgt van de zenuwen. Vervang deze stressvolle gedachten door hanteringsgedachten waarmee je jezelf kunt toespreken. Omdenken dus.

Voorbeelden van omdenkgedachten:

  • Rustig maar, je wint er niets mee als je kwaad wordt. Ontspan.
  • Laat ik diep ademhalen: het is zinloos om mijn moeder een lesje te willen leren.
  • Mijn collega heeft het recht om het niet met mij eens te zijn. Dat is niet het einde van de wereld.
  • Ik vind dit niet leuk, maar al die andere mensen in de file moeten ook naar hun werk.
  • Ook als ik niet ontspannen ben, kan ik een presentatie geven.
  • Het is niet erg als ik even iets niet weet.
  • Mijn partner is niet verantwoordelijk voor mijn geluk; ik kan het leuk maken voor mezelf.

Stressgedachten bevatten meestal woorden als ‘altijd’, ‘moeten’, ‘nooit’, ‘waarom’ en zijn veroordelend of beschuldigend van aard. Probeer je gedachten om te denken en zo mild mogelijk te zijn tegenover jezelf en anderen. Houd in een dagboek jouw gedachtenpatronen bij of zoek een goede coach die jou hierbij kan helpen.

Je kunt jezelf van tevoren toespreken als je weet dat je een stressvolle situatie tegemoet gaat, tijdens de situatie, en na afloop. Vergeet ook vooral dat laatste niet! Complimenteer jezelf met kleine successen, als het je gelukt is om meer ontspannen te blijven dan normaal. En beloon jezelf met extra me-time! 😉 ( over me-time maak ik ook nog een post , stay tuned) .

👉 leer de signalen van je lichaam kennen

Merk jij ook dat je meer verkrampt ( spanning in je spieren ) als je gaat pleasen, over je grenzen gaat of emotioneel wordt? Ontspanning heet niet voor niets ontspanning ; zodra je dus je bewust wordt van deze spanning zorg dan dat je bewust je spieren ontspant.

Zorg ook dat je de signalen van overprikkeling in kaart brengt en er bewust van wordt zodat je overprikkeling kunt voorkomen en op tijd kan bijschakelen door een pauze moment in te lassen. Schrijf ze eens op voor jezelf.

👉 maak er een gewoonte van in te checken bij jezelf.

Daarover de volgende keer meer!