HSP Levenskunst 

Wat is levenskunst voor gevoelige mensen?

De kortste omschrijving van levenskunst is het leren omgaan met jezelf en de wereld. Wie ben jij in contact met de ander? Het verwerven van een authentieke levenshouding door erachter te komen wie je bent en wat voor jou belangrijk is en je wensen en keuzes daarop af te stemmen om jouw leven mooier te maken. En dit alles met een gevoel van zingeving en bewust-zijn.

Om jezelf krachtig te voelen en jezelf krachtig te laten zien, moet je een goed gevoel over jezelf hebben. Je doet dingen vanuit intrinsieke motivatie en ook op een manier die bij jou past. Dan voel je je energiek en dat is voor je omgeving te merken. Authentieke keuzes maken vanuit innerlijk leiderschap is dus levenskunst. Keuzes die in de maatschappij misschien niet als gangbaar wordt gezien maar die jou dienen. Waardoor jij in je kracht kan staan. Ondanks en juist omdat je hooggevoelig bent.

Vier kenmerken van hooggevoeligheid op vier verschillende niveau’s:

  • Lichamelijk: sensorische gevoeligheid: je bent gevoelig voor licht, geluid of andere zintuiglijke prikkels.
  • Emotioneel: emotionele intensiteit, zoals bijvoorbeeld het aanvoelen van sfeer en emoties van anderen, empathisch vermogen en je ervaart je eigen emoties intenser.
  • Mentaal: de diepgaande informatieverwerking, je denkt langer en dieper na, maakt scenario’s in je hoofd, overziet snel de mogelijkheden en risico’s, kans op overprikkeling of onderprikkeling.
  • Creatief: grote creativiteit: het vermogen om nieuwe dingen te bedenken en/of te creëren en het ervaren van flow en inspiratie. Gevoelige mensen kunnen heel creatief zijn maar ervaren hierin ook vaak blokkades, zeker wanneer ze overprikkeld zijn.

Het verbindend niveau vanuit mijn levenskunst:

In mijn levenskunst verbindt ik de vier niveaus met 1 overkoepelend niveau, namelijk het spiritueel niveau. Oftewel het niveau van zingeving en bewustzijn. Waarom doe je dingen die je doet? Wat past bij je? Persoonlijke groei door bewust te zijn en spirituele groei door open te staan voor andere bewustzijnsniveaus. Bewust-zijn is dus een verbindend niveau wat invloed heeft op alle andere niveaus. Door bewust te zijn groei je. Door bewust-zijn krijg je een andere kijk. Door een andere kijk maak je andere keuzes.

Hooggevoeligheid is voor mij dus anders voelen, anders denken en hierdoor ook anders handelen. Ik heb in mijn leven veel (niet gangbare) keuzes gemaakt. Ik ben ondernemer geworden om mijn eigen visie uit te kunnen dragen. Ik ben bewust een lat-relatie aangegaan in plaats van te gaan samenwonen of trouwen. Ik woon niet in een standaard huis. Ik werk part-time. Ik doe niet aan sociale conventies zoals ‘verplicht’ niet feesten gaan. Ik ben kieskeurig betreft mijn vriendenkring. Ik delegeer zaken waar ik niet goed in ben zoals de administratie. Ik geef mijn grenzen heel goed aan. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Deze keuzes maak ik doordat ik bewust doe aan contemplatie en meditatie. Contemplatie is het neutraal en met afstand kunnen bezien van zaken in je leven. Het betekent mijmeren, schrijven, stilstaan, voelen en rommelen. Kortom me-time. Tot mezelf komen. Mijn leven en alles wat er gebeurt beschouwen. En vanuit rust en ruimte keuzes maken en voelen wat het beste is voor mij. Mezelf ontvankelijk opstellen voor inspiratie en hierbij maak ik contact met het Hogere. Door innerlijk de dialoog aan te gaan of door te bidden en door te mediteren.

Als hooggevoelige is het leven intenser. Dat heeft voordelen maar ook nadelen. Maar hoe dan ook maakt het het leven interessanter. Van overleven naar leven gaan. En de kwaliteit daarvan verhogen. Om het leven tot kunst te verheffen door:

  1. te weten wie je bent en daar trouw aan zijn door zelfkennis.

Als je niet weet wie je bent, als je niet weet hoe gevoelig je bent en wat dat inhoudt dan leef je een leven volgens voorwaarden van een ander. Op wat je denkt te moeten zijn in deze maatschappij. Op wat je denkt dat anderen verwachten. Omarm je gevoeligheid. Durf authentiek te zijn. Weet dus welke voorwaarden jij nodig hebt om te excelleren. En leef daarnaar. 

  1. te weten wat je wil en hoe je hiernaar kan leven door je innerlijk compas.

Als je niet weet wat je echt wilt, kun je ook nooit krijgen wat je werkelijk wilt. Leven volgens jouw waarden en normen maakt jouw leven ook echt van jou. Durf te doen wat voor jou belangrijk is. Durf bij jezelf te blijven. Weet dus welke waarden daadwerkelijk van belang zijn in jouw leven. En leef daarnaar.

  1. te weten wat innerlijke rijkdom is door middel van contemplatie en meditatie.

Als je niet weet wat innerlijke rijkdom is, zul je spiritueel arm blijven. Sta open. Voor het ‘meer’. Er is namelijk meer dan dat de meeste nu weten. Anders dan mindfullness, maak contact vanuit je hart met het Hogere. Dat wat het leven creëert, wat jou het leven gegeven heeft, wat jou inspiratie geeft, wat leeft in jou, wat jou steun geeft. Weet dus wat het leven waarde-vol maakt. Sta open voor het Hogere door er actief contact mee te maken. Mediteer en contempleer.

Wil jij hier hulp bij? Wil jij deze drie principes leren? Ik help je hier graag bij. Doe ook eens de levenskunst-test!

Linda Johanna van Lier   

‘Ik gun het jou om daadkrachtig in je gevoeligheid te staan. Dat jij je leven vorm geeft vanuit jouw kwaliteiten en drijfveren/waarden. Ook gun ik jou vanuit blijheid je hooggevoeligheid te kunnen dragen, erkennen, ervan te leren, dieper gaan en gevormd worden zodat je steeds meer en meer bij je Zelf komt. Zo geef je op jouw unieke manier kleur aan het leven.