Introvert Test en Tips

Introvert? Kan jij veel met ja beantwoorden?

 1. Ik geef de voorkeur aan één-op-één gesprekken boven groepsactiviteiten.
 2. Ik geef vaak de voorkeur aan me schriftelijk uit te drukken.
 3. Ik hou ervan om alleen te zijn.
 4. Ik geef minder om rijkdom of status en meer om genieten.
 5. Ik hou er niet van om over koetjes en kalfjes te praten, ik hou van gesprekken met diepgang over onderwerpen die me aan het hart gaan.
 6. Mensen zeggen dat ik een goede luisteraar ben.
 7. Ik neem niet graag grote risico’s.
 8. Ik hou van werk waar ik me in kan storten zonder veel gestoord te worden.
 9. Ik hou ervan om verjaardagen met een klein gezelschap te vieren, met bijvoorbeeld één of twee goede vrienden of familieleden.
 10. Mensen beschrijven mij als mild en zachtaardig.
 11. Ik hou er niet van mijn werk te laten zien of te bespreken met anderen voordat het af is.
 12. Ik vind het moeilijk om mezelf te moeten bewijzen of om beoordeeld te worden.
 13. Ik hou niet van conflicten.
 14. Mijn beste werk ontstaat als ik alleen ben.
 15. Mijn vrije tijd besteed ik het liefste alleen; een boek, een wandeling, creatief bezig zijn en ‘aan rommelen’.
 16. Ik denk meestal na voordat ik spreek. Ik denk hierbij aan de ander en hoe iets over kan komen op iemand anders. Ik gebruik vaak verzachtende woorden of een indirecte manier van iets duidelijk maken.
 17. Ik voel me moe als ik te veel onder mensen ben geweest, ook al heb ik me uitstekend vermaakt.
 18. Ik neem niet graag de telefoon op, ik kijk naar mijn telefoon terwijl hij overgaat, maar laat mensen mijn voicemail inspreken. Ik bel dan terug als ik er klaar voor ben.
 19. Als ik moest kiezen dan doe ik een weekend liever helemaal niets, dan dat ik mijn hele weekend vol gepland heb met activiteiten.
 20. Ik hou er niet van om meerdere dingen tegelijk te doen.
 21. Ik kan me gemakkelijk concentreren, mits in een prikkelarme omgeving.
 22. Als ik les krijg, dan geef ik de voorkeur aan lezingen boven workshops.

 

Veel ja kunnen antwoorden ? 

Om jezelf krachtig te voelen en jezelf krachtig te laten zien, moet je een goed gevoel over jezelf hebben. Dan voel je je energiek en dat is voor je omgeving te merken. Als je maar dingen doet die bij je passen en doe dingen op de manier waarop het bij je past. Introverte mensen zijn toch stil en blijven altijd op de achtergrond? Dat hoeft helemaal niet. Maar jij hebt heel andere dingen nodig om krachtig te kunnen zijn dan je extraverte vriendin. Zo krijg jij energie van dingen die extraverte types vaak saai vinden (zoals me-time) en kun je door activiteiten als met andere mensen dingen doen en veel (en over koetjes en kalfjes) praten, juist snel overprikkeld raken of leeglopen.

Dat is het de kunst om authentieke keuzes te maken. Keuzes die in de maatschappij misschien niet als gangbaar wordt gezien (extravertie wordt nog steeds meer beloond; gezellig op een feestje blijven hangen, actief mee praten, assertiviteit). Maar het dient jou om hierin je eigen keuzes te leren maken, ondanks dat ze misschien (niet meteen) worden begrepen. Als je dit kan doen vanuit eigen kracht zullen mensen het vanzelf inspirerend gaan vinden. Introverte mensen hebben zoveel diepgang, wijsheid en empathie te bieden. Ik empower jou hierbij graag!

 

Hieronder alvast wat tips:

 1. Zorg dat je een plek voor jezelf hebt

‘Claim’ in huis een kamer waar (bij voorkeur) anderen niet zomaar kunnen binnenlopen. Zo kun je je even afsluiten van de prikkels om je heen en kun je in alle rust doen waar jij energie van krijgt. Als je geen plekje in huis kan creëren, creëer er dan een in de tuin. Dit geldt ook voor je werkplek. Kantoortuinen zijn voor introverte mensen echte energievreters. Kijk eens of er toch een mogelijkheid is om in elk geval een gedeelte van de dag apart te zitten. Thuiswerken is ook een goede optie.

 1. Gun jezelf de tijd om na te denken

Introverte mensen hebben tijd nodig om hun gedachten en gevoelens te verwerken, te ordenen. Dit zegt niets over intelligentie en zelfs niet over snelheid van denken. Je mag jezelf de ruimte geven om die tijd te nemen. Je hoeft niet meteen ja te zeggen of direct je antwoord klaar te hebben. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je nog even wilt nadenken en dat je er later op terugkomt.

Als het kan, helpt het om je goed voor te bereiden. Wanneer je goed weet wat je ergens van vindt, is het vaak makkelijker om sneller te reageren. Laat je niet van de wijs brengen door extraverte types die vaak snel hun mening al klaar hebben. Door vragen te stellen help je hen om hun ideeën helder te krijgen, terwijl je intussen ook je eigen mening kunt vormen.

 1. Plan afspraken losjes.

Krijg jij er ook al stress van dat je over twee weken naar dat feestje moet? Het is veel fijner als je wat ruimte voor jezelf inbouwt en de vrijheid voelt hierover zelf te beslissen in het moment zelf. Communiceer met je vriendinnen dat plannen een dingetje is en dat je het fijner vind als afspraken ‘onder voorbehoud zijn’. En dat je graag in het moment zelf wil beslissen hoe het voelt. Dus “zullen we zaterdag ochtend even appen of we af gaan spreken in de middag?” Ook bij verjaardagen of feestjes kun je aangeven dat je er waarschijnlijk wel bij bent maar dat je graag in het moment even kijkt hoe het voelt en of je daadwerkelijk komt. Of geef aan dat je komt maar geef vooraf aan dat je meer een uurtje blijft.

 1. Neem de tijd voor jezelf.

Voor introverte mensen is heet belangrijk om hun hoofd tussendoor even ‘leeg’ te kunnen maken en om even weer bij zichzelf te komen. Heb dus regelmatig een introvert-moment. Ga even naar buiten, ga even naar de wc. Niet direct van de ene afspraak naar de andere rennen. Plan een half uurtje ‘verwerkings’-tijd. Echt geen tijd om tien minuten bij te tanken? Sta dan in elk geval even stil en haal een paar keer diep adem.

Daarnaast is het goed om een paar keer per week iets te doen waarvan jij weer energie krijgt. Meditatie, ontspanning en yoga kunnen hier goed bij helpen. Maar lekker een stuk hardlopen, het bos in, iets creatiefs doen of koken, zijn ook dingen die je kunt doen. Vooral de creatieve flow (dat kan ook werkgerelateerd zijn of iets met zelfontwikkeling of een andere hobby) is belangrijk. Zo blijf je beter in contact met jezelf. Heb je fear of missing out door alle me-time? Bedenk dan dat juist door de me-time jij beter in je vel zit en jij er beter voor een ander kan zijn als je weer sociale dingen gaat doen. Ga voor quality en niet voor quantity.

 1. Omring je met de juiste mensen

Wie introvert is, heeft vaak niet zo veel met oppervlakkigheden. Je wilt graag ‘echte’ gesprekken met mensen voeren. De diepgang in. Zorg dat de mensen om je heen dit dus ook kunnen.

Merk je dat je bij bepaalde mensen structureel veel energie verliest, dan is het tijd om daar eens kritisch naar te kijken.

Nog een tip: 

Plan eens een levenskunstgesprek in dan kunnen we samen kijken naar hoe jij deze en andere introvert tips kan toepassen in jouw leven. Hoe jij bewust kan leven en bewust kan kiezen vanuit wie jij in de kern bent, vanuit jou zelf.  Wees krachtig introvert!  Het zal misschien wennen voor jou zijn om krachtig introvert te zijn maar het levert jou én je omgeving ook heel wat op. Door te doen wat bij jou past, zul je merken dat je meer energie hebt en beter kunt functioneren. Zowel in je werk als privé!”

Wil je graag eerst (gratis) kennis maken? Plan dan een kennismakingsgesprek.

 

Linda van Lier

Psychosociale therapie voor Jou 
“Er zijn en komen steeds meer gevoelige mensen. Zij voelen anders en intenser, zij denken anders en handelen dus ook anders. Bewust worden van dit innerlijk proces is een eerste stap naar een ander/Hoger bewustzijn.Gevoelige mensen zijn de voorlopers voor een andere/mooiere maatschappij. Want vanuit een ander bewustzijn komt verandering. Verandering begint dus bij een andere kijk.”