HSP Levenskunst Test

Speciaal voor jou, een test (niet de standaard test van E. Aron maar een uitgebreide zelf ontwikkelde test ) om erachter te komen of je hooggevoelig bent. 

Wat is hooggevoeligheid (HSP) ?

Elaine Aron (grondlegger van de term HSP: Hoog Sensitief Persoon) onderscheid vier kenmerken:

  • sensorische gevoeligheid: je bent gevoelig voor licht, geluid of andere zintuiglijke prikkels zoals prikkende labeltjes van kleding, kou of warmte.
  • emotionele intensiteit, zoals bijvoorbeeld het aanvoelen van sfeer en emoties van anderen, empathisch vermogen of je ervaart je eigen emoties intenser.
  • de diepgaande informatieverwerking, je denkt langer en dieper na, maakt scenario’s in je hoofd, overziet snel de mogelijkheden en risico’s.
  • Snellere overprikkeling (stress). Vanuit mijn praktijkervaring zie ik ook het tegendeel, sneller kans op onderprikkeling bij een deel van de HSP-ers. Dit veroorzaakt ook stress.

Kort gezegd is het DOES: Diep voelen, denken, ervaren en verwerken. Overprikkeling (en onderprikkeling) door interne en externe impulsen en prikkels.  Emotionele reactiviteit. Subtiliteiten waarnemen. 

Voor mij zelf is hooggevoeligheid: anders denken, anders voelen, anders handelen. Verandering begint bij een andere kijk op het leven. 

Wat is levenskunst?

De kortste omschrijving van levenskunst is het leren omgaan met jezelf en de wereld. Wie ben jij in contact met de ander? Het verwerven van een authentieke levenshouding door erachter te komen wie je bent en wat voor jou belangrijk is en je wensen en keuzes daarop af te stemmen om jouw leven mooier te maken.

De test

Deze uitgebreide hsp-test is geïnspireerd door de algemene HSP test van Elaine Aron en door de 3-in-1 test van Antoine van Staveren. De test heeft niet als doel deze testen te vervangen door een compleet nieuwe. Het is een aanvullende test die mijn inziens eer doet aan de kwaliteiten van hooggevoeligheid en eer doet aan een wens de kwaliteit van jou leven te verhogen.

De test is geen wetenschappelijke test maar een vernieuwende richtingaanwijzer voor zelfkennis. Het geeft meer inzage op de vraag: ‘In hoeverre kan ik mijn gevoelige kwaliteiten inzetten?’ en ‘In hoeverre kan je constructief omgaan met de lasten?’ Kortom:

 Hoe kan ik krachtig eigen-wijs leven vanuit mijn gevoel?  

Hieronder vind je de link naar het word-document. 

HSP-levenskunst-test

Als wij een kennismaking hebben is het leuk als je de test hebt ingevuld! 

Linda Johanna van Lier   

‘Ik gun het jou om daadkrachtig in je gevoeligheid te staan. Dat jij je leven vorm geeft vanuit jouw kwaliteiten en drijfveren/waarden. Ook gun ik jou vanuit blijheid je hooggevoeligheid te kunnen dragen, erkennen, ervan te leren, dieper gaan en gevormd worden zodat je steeds meer en meer bij je Zelf komt. Zo geef je op jouw unieke manier kleur aan het leven.