Begeleiding

Begeleiding houdt in dat ik samen met jou mee kijk en mee denk naar het verbeteren van de kwaliteit van jouw leven. En hierbij gaan we uit van kwaliteiten en houden rekening met jouw beperkingen/valkuilen.

Door jarenlange ervaring in de ambulante en de psychosociale begeleiding kan ik maatwerk bieden aan jou. Ik ben oplossingsgericht en kijk naar kwaliteiten. Ik heb meer dan 15 jaar ervaring in de ambulante begeleiding op basis van pgb van mensen met autisme, adhd en persoonlijkheidsstoornisssen.

Jongeren en volwassenen die sterk vanuit hun gevoel (igheid) leven laten nogal eens gedragsverschijnselen zien die worden benoemd als stoornis. Er is echter ook nog een andere manier om naar gedrag te kijken. Je kunt het ook zien als signaal voor onderliggende kwaliteiten in plaats van problemen. Ik zie hooggevoeligheid, pdd-nos, adhd en andere stoornissen als een glijdende schaal. Ze hebben allemaal te maken met een versterkte gevoeligheid te maken. Een gevoeligheid voor allerlei impulsen. Het ligt onder andere aan de mate van gevoeligheid en waarvoor je gevoelig bent in hoeverre je hierin vastloopt en/of je hierin beperkt wordt. Karakter, intelligentie, impactvolle gebeurtenissen en opvoeding spelen hierin ook een rol.

Ik zie mensen die gevoelig zijn (welk label je er dan ook aan geeft) als mensen met bijzondere kwaliteiten. Zoals Loesje het zegt: “Jij bent zo mooi anders, niet meer of minder anders maar mooi anders.”

In de begeleiding wordt ondersteuning geboden op het gebied van zelfredzaamheid en zelfstandigheid zoals wonen, werk, huishouden, opvoeding, administratie, instellingen en andere zaken die voor jou belangrijk zijn. Het gaat om het ondersteunen bij het aanbrengen van structuur, c.q. het voeren van de regie over het eigen leven door:

 • het ondersteunen bij of het oefenen met het aanbrengen van (dag)structuur of het voeren van regie.
 • het verbeteren van zelfinzicht (inzicht in mogelijkheden/beperkingen)  door gesprekken en training.
 • begeleiding bij het vormen van een reëel toekomstbeeld (woon/werk-wens).
 • het ondersteunen bij het juist begrijpen/interpreteren/maken van beslissingen en regelen van zaken met betrekking tot school, werk, dagbesteding, uitkeringen enz.
 • begeleiding in communicatie en interactie met de omgeving dmv verduidelijking.
 • ondersteuning bij het aanvragen van een PGB/herindicatie/uitkering.
 • Bij de begeleiding van kinderen/jongeren gaat het om sociale vaardigheden, emotie-regulatie, zelfinzicht, zelfvertrouwen. 

Ik heb in de afgelopen jaren mijn cliënten levensbreed begeleid: hulp bij het vinden van werk/dagbesteding en vrijetijdsbesteding, re-integratiebegeleiding, jobcoaching, uwv werkfittrajecten, loopbaantrajecten spoor 1, uitbreiden van sociaal netwerk, begeleid zelfstandig wonen en zelfstandigheidstraining, casemanagement in complexe situaties, aanvraag pgb indicatie en het goed inregelen van de hulpverlening enz. Dit alles doe ik op basis van methodisch handelen. 

De zes fundamenten zijn:

 1. Anders denken (de unieke manier van informatieverwerking verstaan en begrijpen).
 2. Basisrust (ontprikkeling, ontspanning, manieren om met een vol hoofd om te gaan).
 3. Concrete informatie (geef me 5: wie, wat, waar, waarom en hoe).
 4. Dubbelspoor (niet alleen omgeving structureren en zorgen voor overzicht maar ook vaardigheden aanleren om zelfredzaamheid te stimuleren).
 5. Eigenheid (iemand mag zijn wie hij is, begeleiding op maat en oprechte aansluiting bij de belevingswereld van de cliënt)
 6. Functionaliteit (praktische ondersteuning, snel schakelen en creatieve oplossingen en oplossingen op maat).

Ambulante begeleiding kan op basis van een PGB indicatie WMO en Jeugdwet. Jobcoaching en werkfittrajecten via UWV. 

 

Linda Johanna van Lier   

‘Ik gun het jou om daadkrachtig in je gevoeligheid te staan. Dat jij je leven vorm geeft vanuit jouw kwaliteiten en drijfveren/waarden. Ook gun ik jou vanuit blijheid je hooggevoeligheid te kunnen dragen, erkennen, ervan te leren, dieper gaan en gevormd worden zodat je steeds meer en meer bij je Zelf komt. Zo geef je op jouw unieke manier kleur aan het leven.