Jeetje, de labels vliegen je om de oren…Tegenwoordig zie ik veel filmpjes en posts of facebook over ‘introverts’ en over introvert vs extravert. Ik kwam ook het woord ambivert tegen. Nu ben ik niet zo van de labels (zie mijn blog Even voor de goede orde…). Toch vind ik het wel belangrijk om er iets over te schrijven omdat mensen die bezig zijn met hooggevoeligheid deze termen ook tegen zullen komen.

Vooroordelen over introverten

Er zijn vooroordelen over introverte mensen. Ze zouden niet sociaal zijn, of verlegen (vaak is juist het tegenovergestelde het geval!). Introversie is geen afwijking of aandoening. De laatste jaren komt men gelukkig steeds meer tot het besef dat het gewoon een persoonlijkheidseigenschap is, met eigen kwaliteiten. De termen ‘introvert’ en ‘extravert’ werden oorspronkelijk bedacht door Carl Jung. Deze eigenschappen vormen tevens de basis van de door hem beschreven persoonlijkheidstypen, waarop de Myers Briggs-test weer is gebaseerd.

De verschillen tussen introverten en extraverten

Het grote verschil tussen introverten en extraverten zit hem in de manier waarop ze de wereld waarnemen. De introvert is meer naar binnen gericht en de extravert naar buiten. Zij voelen zich bij verschillende dingen fijn (en niet fijn). De voornaamste verschillen:

EXTRAVERTE MENSEN
 • Hebben juist interactie met de omgeving nodig.
 • Ze zoeken prikkels/actie op.
 • Kunnen in een groep mensen het overzicht houden en krijgen hier energie van.
 • Hebben meer behoefte aan spanning en houden van verrassingen.
 • Vinden het fijn om samen te zijn.
 • Worden onrustig wanneer ze (teveel) alleen zijn.
 • Zijn impulsief en een ‘flap-uit’ en ‘direct’.
INTROVERTE MENSEN
 • Hebben een voorkeur voor 1 op 1 contact.
 • Drukke omgeving overweldigt hen.
 • In een groep zijn ze sneller overprikkeld en kunnen geen overzicht houden.
 • Hebben tijd nodig om zaken te verwerken.
 • Zullen niet snel riskant gedrag vertonen.
 • Hebben minder behoefte aan spanning; houden niet van verrassingen.
 • Vinden het fijn om alleen zijn.
 • Denken diep na voordat ze iets zeggen en verwoorden het ‘wollig’ of ‘indirect’.

Ze hebben beide hun eigen kwaliteiten! Kijk voor meer informatie over introvertie op www.introvertmag.nl . 

Ambivert

Naast de introvert en extravert hebben we ook nog de ambivert. Niemand is 100% introvert, of extravert. Je moet het zien als een spectrum. Waarschijnlijk is het voor jou wel duidelijk wat je bent, maar het kan ook zo zijn dat je van beide kanten verschillende punten herkent. Misschien ben je wel heel impulsief, maar laad je wel het beste in je eentje op. Wanneer dit het geval is en je dus evenveel introverte als extraverte eigenschappen hebt, wordt dat ‘ambivert’ genoemd.

Wat ben jij? Introvert, extravert of ambivert? Doe de test!