Even voor de goede orde…ik zie hooggevoeligheid niet als stoornis maar ook niet als label überhaupt. Labels zeggen mij niet zoveel. Mij zegt het iets of jij wel of niet lekker in je vel zit, wel of niet goed kan functioneren. En ik maak daar graag verschil in.

Ik zie het als werk-term. Werk, als in; wij gaan samenwerken om te komen tot andere inzichten over jezelf en jouw gevoeligheid. Term, als in omschrijving van een aantal kenmerken waar je jezelf in herkent. Je kwaliteiten, je valkuilen.

Voor de oplettende, vaak gebruik ik ook gevoelige mensen in plaats van hooggevoelige mensen. Omdat iedereen (in meer of mindere mate) gevoelig is. Omdat iedereen impulsen ontvangt en er onderhevig aan is. Een gevoelig persoon ontvangt meer waardoor ze anders en intenser voelen, denken en handelen.

Als je last hebt, ga je zoeken. Als je veel voelt, ga je vragen. En dan kan je ook je kwaliteiten ontdekken, kan je stapje voor stapje bewust worden. Kan je jezelf ontwikkelen. Kan je naar een volgende versie van jezelf waarin je iedere keer meer kennis hebt en steeds meer bewustzijn ontwikkeld.