Hoogggevoelig?

Je hebt net ontdekt dat je hoogsensitief/hooggevoelig bent, maar wat nu? Of je weet al wel dat je hooggevoelig bent maar voelt nu dat het tijd is om je erin te verdiepen….Vaak voelt het als een opluchting aan de ene kant maar komen er vervolgens ook allerlei nieuwe vragen omhoog zoals hoe nu verder? En wat kan ik er mee?

Leer over je gevoeligheid

Om meer te weten te komen over je gevoeligheid kun je een aantal dingen doen. Zo kun je bijvoorbeeld de test doen op mijn pagina. En je kan je op de pagina van het LIPH 24-13 lezen wat hooggevoeligheid betekent vanuit de energie gezien.

Op facebook zijn verschillende HSP groepen te vinden. Hierdoor kan je in contact komen met mensen die in meer of mindere mate hetzelfde ervaren.
Er is veel informatie te vinden over hooggevoeligheid op het internet en er zijn veel boeken over geschreven. Wat bij jou past qua kennis, is aan jou. Op bol.com zijn verschillende boeken te vinden over hooggevoeligheid. Kijk wat jou daarin aanspreekt.

Maar ook praten met andere hoogsensitieve mensen doet vaak heel goed. Praat erover met collega’s of vrienden. Gooi het eens in de groep!  Er zal er vast een bijzitten die ook hooggevoelig is!

Doe de uitgebreide HSP test

Ontdek meer over jezelf! Waar liggen jouw valkuilen en op welke andere gebieden kun je juist goed met de lasten van hoogsensitiviteit omgaan? Wanneer je dit in kaart brengt krijg je overzicht voor jezelf en een goede weergave waar je knelpunten liggen. Deze test kan je doen in 1 van de theekransjes voor HSP die ik organiseer. Ook kan je een tea fort two aanvragen waarin we ingaan op jouw hooggevoeligheid en waar jij tegenaan loopt.

Disclaimer: Dit is geen officiële HSP test. Omdat hoogsensitiviteit (HSP) geen diagnose of stoornis is bestaat er geen officiële test. De test is om je meer inzicht in jezelf te geven.

Accepteer jezelf

Oke, je herkent je gevoeligheid nu. Nu nog erkennen :-). Nu je je hebt ingelezen en met de HSP test inzicht in jezelf hebt verkregen is de volgende belangrijke stap om jezelf met je hoogsensitiviteit te accepteren.
Door zelfacceptatie kun je namelijk veel meer genieten van je kwaliteiten. En dat zorgt er ook meteen voor dat je meer jezelf kunt zijn en zo meer in je kracht staat.

Hou rekening met een aantal dingen

Oke, herkennen, erkennen en dan nu : het praktisch benaderen. Wanneer je gevoelig bent zul je op een aantal fronten rekening moet houden met jezelf. Zo zijn bijvoorbeeld voldoende me-time en plannen aandachtspunten.

• Zorg voor voldoende me-time na intense gebeurtenissen en/of een volle dag (of het nu leuke of minder leuke situaties zijn) om weer bij jezelf te komen.
• Wees jezelf en pas je niet ten koste van jezelf aan, daar is niemand bij gebaat.
• Leer met kritiek om te gaan (iedereen heeft zijn eigen beleving) en stel je flexibel op (niet alles hoeft op jouw manier 😉 ) dat scheelt je veel energie.
• Plan en zorg dat je overzicht houdt. (gebruik hiervoor ook de HSP-planner!)

Geef jezelf de ruimte om te leren

Veel hoogsensitieve mensen zijn daarnaast ook perfectionisten die het liefst alles in één keer perfectdoen. Zo simpel werkt het leven helaas niet. Immers, iedereen leert met vallen en opstaan. Geef jezelf daarom de ruimte om te mogen leren en fouten te maken.
Dit doe je bijvoorbeeld door jezelf de tijd te geven om iets te leren of iets te veranderen. Het kan helpen om de druk eraf te halen door jezelf een aantal maanden of misschien wel langer te geven. Wees niet te streng voor jezelf. Kijk ook eens bij: Ben jij een perfectionist?

Vraag om hulp

Soms is het goed als eens iemand meekijkt en meedenkt. Een ander perspectief. Je hoeft niet heel erg vast te lopen en langdurige coaching is misschien niet nodig maar naar jezelf kijken is altijd moeilijker dan kijken naar de ander. Bovendien kan ik je meer inzicht geven in hooggevoeligheid en hoe je dit (nog meer) als een kwaliteit ervaart!

Mail me nu voor een gratis kennismaking! Ik zie je graag!