Zelfkennis is de sleutel tot succes. Herken en erken daarom dat je gevoelig bent. Omarm je hooggevoeligheid. Plaats je levensverhaal in een nieuw (hooggevoelig) kader. Als je eenmaal beseft dat je zeer gevoelig bent, kun je ook begrijpen waarom je je op sommige momenten in je leven zo onbegrepen voelde. Puzzelstukjes zullen vallen. Gebruik deze puzzelstukjes uit het verleden om jezelf nu ‘compleet te maken. Wat heb je nu nodig zodat jij meer gebruik kan maken van je kwaliteiten?

Blijf bij jezelf. Verschillen tussen mensen maken de wereld interessant. Continu proberen te voldoen aan andermans verwachtingen (of aan dat wat je dénkt dat anderen van je verwachten) maakt je niet tot een leuker mens. Integendeel: je wordt moe en verkrampt en hebt uiteindelijk geen energie meer voor datgene waar je wél goed in bent.

Vermijd teveel prikkels. Even de ogen sluiten, naar het plafond kijken, pauzeren of een stukje wandelen helpt als het je allemaal te veel wordt. Zorg voor een ontspannen houding en beweeg regelmatig. Blijf in contact met jezelf en voel de eerste signalen van overprikkeling en handel er meteen naar. (niet als je al tien keer over je grens bent gegaan 😉 ). Plan regelmatig me-time in maar zorg ook dat je aan de bel trekt als je merkt dat het (even) niet meer gaat. Zorg dat je ruimte kan innemen voor jezelf. Dit kun je doen in gesprek met mensen door verder weg te gaan zitten, lichaamshouding enz. Maar ook door even op te staan om iets te pakken enz. Ook in de supermarkt (of in andere rijen) ga net buiten de rij staan. Zo voorkom je dat je teveel in andermans energie zit/staat.

Kies de  juiste baan. Uit onderzoek van Aron blijkt dat HSP’ers meer moeite hebben met nachtdiensten, onregelmatige werktijden en lange werkdagen. Kies een baan waarbij de arbeidsvoorwaarden passen bij je gevoelige aard. Zoek een baan waarin je je creativiteit, je kwaliteiten en je passie kwijt kan. Veel HSP kiezen er uiteindelijk voor om zzp’er te worden.

Bespreek je hooggevoeligheid met je partner. Hooggevoelige personen lopen het risico zich in de ander te verliezen. Daar moeten ze dus voor waken. Relaties zijn daarom een extra uitdaging voor HSP’ers. Ga het gesprek aan met je partner. Leg uit wat jij nodig hebt en wat jij fijn vind. Ga conflicten niet koste wat kost uit de weg om harmonie te houden. Blijf respectvol naar je partner: voorkom dat je te snel en te geprikkeld reageert.

Drink thee bewust. Natuurlijk kan je snel een zakje door het water halen, de beker onder handbereik bij je laptop zetten en de thee zonder veel aandacht naar binnen slobberen. Maar het kan ook een speciaal ‘lief zijn voor mezelf, mindful-moment worden. Het is niet voor niets al decennia lang een ritueel in veel landen…thee drinken…Een vleugje sfeer van deze traditie-en daarmee wat rust en kalmte- kun jezelf creëren door heel bewust je thee te maken en op te drinken. Slokje voor slokje. Even jouw momentje.

Mocht je over bovengenoemde onderwerpen eens willen sparren? Dat kan in de tea for two! Dan hebben we samen een thee-momentje. Even stil staan bij wat voor jou belangrijk is en dan met inspiratie en inzicht weer naar huis.