Ongeveer een op de vijf mensen in hooggevoelig. Ik vermoed dat het meer is. En dat er steeds meer gevoelige mensen komen…maar goed dat even terzijde 😉 . Waar was ik? Oh ja, kenmerken. Als hooggevoelige sta je (extra) open voor meer indrukken, impulsen en prikkels. HSP hebben vele kwaliteiten als persoon maar door hun gevoeligheid komen ze (nog) niet altijd tot hun recht.

Als je meer inzicht ontwikkelt in jouw kwaliteiten en valkuilen kan je jouw gedachten en levenspatroon aanpassen waardoor je bij jezelf kan blijven. Hierover vertel ik je graag meer in een gratis kennismakingsgesprek. Voor nu zet ik hieronder voor jou de kenmerken op een rij.

– Je hebt een voorkeur voor: stilte, rust, kunst, schoonheid, creativiteit en spiritualiteit.
– Je hebt een drang naar persoonlijke ontwikkeling en de diepere vragen in het leven.
– Je hebt een hekel aan moeten en aan druk. Je functioneert het beste in je eigen tempo.
– Je bent gevoelig voor sferen, harmonie, energie, patronen, gedrag en gevoelens van mensen.
– Je hebt oog voor detail, helpt graag mensen, weet intuïtief wat ze ‘nodig’ hebben.
– Je ervaart je emoties als intens, je kan ook (te)veel nadenken.
– Je voelt je snel verantwoordelijk en je verliest jezelf snel in het contact met anderen.
– Je voelt je anders, niet begrepen en je past niet in een hokje.

Hieronder fijne lijstjes voor jou. Wees vrij ze te kopiëren en/of op te slaan op je computer of te delen.

Let op: de onderstaande HSP kenmerken worden ook wel hoogsensitief kenmerken of hooggevoeligheidskenmerken genoemd. Dat zijn prima synoniemen. Soms word er echter wel eens gesproken van hooggevoeligheid symptomen of symptomen HSP of hoogsensitiviteit maar deze term is onjuist omdat een symptoom altijd een verschijnsel of kenmerk van een ziekte of stoornis weergeeft. Hooggevoeligheid is geen ziekte en geen stoornis, maar een prachtige kwaliteit!